Spjälsäng ett svårare köp än vad man tror

kopa-spjalsang

Jag skrev nyligen om hur loftsängen och vilka möjligheter den ger men där finns även lite säkerhetsaspekter att tänka på för barn. Spjälsängen är dock mycket viktigare ur ett säkerhetstänk då bebisarna som sover där är mycket mindre och om något händer har de mindre chans att fixa det själv.

Jag har läst på lite kring säkerheten för spjälsängar och det var enormt mycket som jag inte kände till men som man verkligen borde känna till när man får en bebis. Jag vet att vi har en spjälsäng som vi ärvt och som förmodligen är runt 35 år gammal idag. Där finns ju ett stort sentimentalt värde i denna säng som man själv legat i som liten och som ens syskonbarn haft, men det är inget man borde använda om man tar sitt barns säkerhet på allvar.

Tydligen rekommenderas det inte att man använder en spjälsäng som är över 10 år gammal. Och med lite eftertanke så kan jag inte annat än hålla med. Dels ändrar sig säkerhetsaspekterna och nya regler kommer som justerar hur en spjälsäng och barnsäng ska vara utformad. En spjälsäng som är över 30 år gammal lever kanske inte upp till de krav som ställs idag. Det finns även förslitningsskador som uppkommit genom åren där man helt enkelt inte kan garanterat att den är så robust och tålig som man vill tro eller önska. Det kan göra att något lossnar och barnet livs är helt plötsligt i fara.

Jag måste erkänna att jag inte alls tänkt på detta innan. Jag vet sedan tidigare att det finns regler som bestämmer avståndet på spjälorna då jag vill minnas att jag hört om barn som stoppat ut huvudet men fastnat och inte fått tillbaka det. Jag har också genom syskon och media fått läsa om hur IKEA återkallat sänghimlar eftersom där fanns en stryprisk med dem. Men utöver det har jag inte vetat något alls.

Bara en sådan sak som att man absolut maximalt ska ha två fingras bredd mellan madrassen och spjälsängens kanter. För om avståndet är större kan barnets arm och kropp lyckas ta sig ner under madrassen, vilket kan medföra att bebisen får madrassen över sig och då finns det risk att kvävas.

Som tur är regleras mycket sånt här och tillverkarna försöker själva ge en så bra säng på denna fronten som möjligt. Därför känner jag att köpa en ny spjälsäng som man har till sin egna barn och sen slänger är det enda rätta. De är trots allt inte så dyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *