Reglerna kring smslån verkar äntligen skärpas

De som inte känner till smslån och vad det är har förmodligen legat under en sten eller blundat lite för hur lånemarknaden med främst mikrokrediter utvecklats under det senaste decenniet.

Smslån är små krediter på allt ifrån 500 kr och upp till 10 000 kr och ibland mer. Det är en typ av lån som räknas som mikrolån där bl.a. snabblån också ingår. Konceptet är att du lånar en liten summa pengar under en kort tid och fördelen är att det går snabbt att få pengarna och det är enkelt att ansöka.

Det är en marknad som haft mycket skriverier om sig och nu verkar det som att det äntligen kommer bli svårare att få smslån. Orsaken är att efter en utredning så är där flera förslag på lagändringar där räntan t.ex. kommer få ett maxtak på 40%. Det kan tyckas högt men de värsta smslånen har haft en effektiv årsränta på närmare 1000% och i många fall flera hundra procent. Det är inte svårt att förstå att de som väljer att använda dessa låneformer i en större utsträckning lätt hamnar i klistret så att säga.

Det är helt klart positivt att marknaden kommer strypas lite och att det helt enkelt blir svårare att få dessa lån. Eftersom räntan kommer sänkas avsevärt så kommer låneförmedlarna vilja ta mindre risker och det kommer ställa högre krav på de som lånar. Fast inkomst och inga betalningsanmärkningar kommer kanske bli standard hos många.

Jag minns för många år sedan när det var ett reportage om festandet i Båstad under tennisveckan. De intervjuade en kille som skulle festa och inslaget handlade nog om vaskning om jag inte missminner mig. Det roliga (eller kanske mest tragiska) var att killen tog smslån för att kunna göra detta och festa i Båstad för att senare få in pengarna under sommarjobbet på sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *